Esselamu alejkum.
Da li je dozvoljena vinska kiselina u hrani? Kupili smo neke kolačiće sa džemom, a u sastavu ovog džema piše da ima vinska kiselina. Allah vas nagradio.
JE LI SPORNA VINSKA KISELINA U HRANI?
KVIZOVI I IGRE
Dodaj Moj Islam
Dodaj Moj Islam
na početni ekran
-
1
Tapni ⋮ meni u gornjem desnom uglu Chrome-a
-
2
Skrolaj i tapni „Dodaj na početni ekran"📲 Dodaj na početni ekran
-
3
Tapni „Dodaj" u dijalogu koji se pojavi
Ikonica će se pojaviti na početnom ekranu telefona
Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:
Vinska kiselina je bijela kristalna supstanca koja spada u organske kiseline. U prirodi se nalazi u mnogim biljkama kao što su grožđe, banane i tamarindi, i takođe je jedna od glavnih kiselina koje se nalaze u vinu. Dodaje se drugim supstancama kako bi se dobio kiseo ukus, ili se koristi kao antioksidans.
U nižim dozama je neškodljiva i uključena je u sastav raznih vrsta hrane, naročito slatkiša koji imaju kiseo ukus. Nalazi primjenu i kao aditiv u hrani i koristi se kao antioksidant, a tartarati se koriste kao aditivi koji služe kao antioksidanti ili emulgatori.
Prema tome, vinska kiselina nije alkohol nego kiselina koja se nalazi u mnogim biljkama, a dodaje se drugim supstancama između ostalog kako bi dobio kiseo ukus, poput kolača. Tako da nema smetnje u konzumiranju hrane koja u sebi sadrži vinsku kiselinu.
Ve billahi tevfik.
Odgovorio na pitanje:Dr.Zijad Ljakić
Preuzeto sa :ehlus-sunne.com